SÖZLÜK TASARIM YARIŞMASI

ISPARTA İLİ

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ

ORTAOKUL SÖZLÜK TASARIM YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

AMAÇ: “Bir dildeki sözlerin bütünü; söz hazinesi, söz dağarcığı, sözcük hazinesi, kelime hazinesi, kelime kadrosu, vokabüler” olarak tanımlanan söz varlığı, bireyler arası iletişim için çok önemlidir. Söz varlığı, aynı zamanda bireyin öğrenme yaşantısı boyunca depoladığı birikimi ifade etmektedir. Söz varlığının önemi sadece bununla sınırlı kalmayıp bireyin anlama ve anlatma becerisini de etkilemektedir.

Sözcük ve kavram zenginliği aynı zamanda düşünce zenginliğine işaret eder. İnsanın sözcük ve kavram yönünden zengin bir birikime sahip olması, düşüncede de zengin olmasını sağlar. Öğrencilerimiz için söz varlığını en verimli şekilde artırmayı ve kullanmayı sağlayacak ortam ise okullardır.

Dilimizin Zenginlikleri Projesi; okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır.

SÖZLÜK TASARIM YARIŞMASI KATILIM ŞARTLARI:

1. Yarışmaya ilimiz geneli resmi ve özel ortaokul 5. ve 6.sınıf öğrencileri katılabilir.

2. Öğrenciler yarışmaya yalnızca 1 sözlük ile katılabilir.

3. Sözlükler özgün bir şekilde hazırlanacaktır. Öğrenci sözlüğü hazırlarken kendi yazısını

kullanacaktır. Bilgisayarda dizilmiş, yazılmış sözlükler yarışmadan elenecektir.

4. Sözlükler ‘’Doğa ve Çevre ‘’temasından oluşturulacaktır.

5. Sözlükler 75 kelime içermelidir ve kâğıtlar tek yönlü kullanılmalıdır.

6. Sözlükler siyah- beyaz ya da renkli hazırlanabilir.

7.Sözlüğün arka kapak iç sayfasına öğrencinin adı-soyadı, okulu ve ilçesi yazılacaktır.

8.Sözlüklerin kapak tasarımı yapılacaktır.

9.Dereceye giren sözlükler ciltleneceği için (A5 Boyutunda kağıt kullanılacaktır.) soldan en az 2 cm olmak üzere yan taraflarından boşluk bırakılması gerekmektedir. Okul birincilerinin sözlükleri ciltlenerek yarışmaya gönderilecektir.

10. Her ilçe kendi okulları arasında yarışmayı düzenleyecek, okul komisyonları okul birincilerini seçerek ilçe yarışmasına göndereceklerdir. İlçelerde, ilçe komisyonu ilçe birincilerini seçerek, ilçe birincilerini il yarışmasına göndereceklerdir. İl yarışmasında dereceye giren eserler ödüllendirilecektir.

11.İlçelerden birinci seçilen sözlükler en geç 30 Kasım 2023 mesai bitimine kadar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaöğretim bölümüne teslim edilecektir.

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ VE PUANLAMA

Sözlüklerin DeğerlendirmeÖlçütleri

PuanDerecesi

Kapak Tasarımı

Tasarımın Özgünlüğü

Temaya Uygunluk, İçerik Zenginliği

Yazım Kuralları

Tasarımın İşlevselliği (kullanım kolaylığı ve faydası)

TOPLAM

DİĞER HUSUSLAR:

1. Yarışmaya katılan eserler ilçelerde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,  İl Millî Eğitim Müdürlüğünde İl komisyonu  tarafından değerlendirilecektir.

2. Komisyon  tarafından değerlendirme sonucunda il birincisi eser belirlenecektir.

3. Dereceye giren öğrencinin ödülü İl Millî Eğitim Müdürlüğü / İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü

tarafından verilecektir.

YARIŞMA TAKVİMİ

·         Tanıtım ve Duyuru: 21/11/2023